Simpozion dedicat aniversării a 525 de ani de la zidirea bisericii cu hramul Sf.M.Mc.Gheorghe din Hârlău


După cum scrie și în invitația de participare la simpozion, trimisă de preotul paroh dr. Dumitru Tincu  : Cu mila lui Dumnezeu, anul acesta se împlinesc 525 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul Sf.M.Mc Gheorghe din Hârlău (28 octombrie), respectiv 490 de ani de la proclamarea ca domn al Moldovei a lui Petru Rareș, fiul acestui oraș.”, la biserica domnească a avut o Sfântă liturghie și Te Deum și o pomenire a ctitorilor bisericii. După slujba religioasă a avut loc un simpozion unde au fost prezentate comunicări.

P1080911

Au prezentat comunicări interesante și cu o tematică inedită preotul paroh Dumitru Tincu despre tainele construirii bisericii, rezultatul descoperirilor arheologice făcute de-a lungul timpului. A mai prezentat documente istorice despre biserica domnească și Curtea Domnească, domnii care au locuit temporar la Curtea Domnească. Prezentarea a fost însoțită de proiectarea de fotografii din arhiva preotului Tincu.

P1080913

Au mai fost prezentate comunicări cu descrierea bisericii Sf.M.Mc. Gheorghe, despre renovările făcute de-a lungul timpului.

Subsemnatul a prezentat lucrarea „Curtea domnească din Hârlău – documente interne și externe ale cancelariei domnești 1497-1631 editura PIM 2017, Iași și anexa 1 din lucrarea „Hotarul de nord al Moldovei de la formare al secolul XIV-lea, până la statornicirea lui pe Ceremuș, Colacin și Nistru” de Alexandru Pînzar, editura Universității A.I.Cuza Iași, 2016, unde sunt trecute și actele, tratatele și documentele externe date la curtea domnească din Hârlău.

Domnul Ion Muscalu, scriitor, invitat de onoare, a prezentat lucrarea domniei sale: „Zia, regina costobocilor”, editura Danaster Iași, 2017. Acesta a recitat un frumos și apreciat poem despre Hârlău și Biserica Domnească, despre voevodul Ștefan cel Mare.

Un moment deosebit a  prilejuit comunicarea părintelui Dumitru Tincu a „epopeii”, aflării și accesării Tetraevanghelului, din 1504, comandat de Ștefan cel Mare voievod, și dat ca danie domnească de Bogdan a III-lea voievod, bisericii. Tetraevanghel ce ajuns datorită vitregiei vremurilor pe mai multe mâini, până la muzeul din Cetinje din republica Muntenegru. O copie a acestui document rar, de o mare importanță documentară și istorică a fost prezentată și celor prezenți la simpozion.

Un moment deosebit a fost și prezentarea la muzeul parohial a expoziției de medalii și cartofilie a domnului profesor Ioan Mușei, care a prezentat și o comunicare amplă despre medaliile dedicate voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt și fiului acestuia Petru Rareș.

Au fost prezenți la simpozion, primarul orașului Hârlău, Gheorghiță Curcă, consilieri locali, și un numeros public.

Cei prezență au primit câte un exemplar din lucrarea pr.dr. Dumitru Ticu: „Curtea domnească din Hârlău studii și articole”, tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, o broșură de prezentare a bisericii și o icoană a Sfântului Ștefan cel Mare.

Felicit pe părintele paroh Dumitru Tincu pentru organizarea și desfășurarea acestui simpozion interesant, care a adus în fața publicului documente și fapte inedite de istorie a Hârlăului, despre Curtea Domnească și biserica domnească Sf.M.Mc.Gheorghe din Hârlău.

 

Comentarii închise la Simpozion dedicat aniversării a 525 de ani de la zidirea bisericii cu hramul Sf.M.Mc.Gheorghe din Hârlău

Din categoria Uncategorized

Comentariile nu sunt permise.