Expoziție de grafică și pictură la Biblioteca Orășenească Hârlău.


Duminică, 1 octombrie orele 14.00, la Biblioteca Orășenească Hârlău, graficianul Nistor Mihai Dan, va expune câteva lucrări de grafică și pictură.

afiș Nistor Mihai Dan

În avanpremieră, voi reproduce câteva gânduri despre artist și opera sa, așa cum le-a transmis iubitorilor de frumos din Hârlău doamna Alina Petrescu, istoric de artă la Muzeul Național de Artă de României:

Iluzia morţii şi a vieţii în opera lui Dan Nistor

« Clopotul sunt eu, iar restul acţiunii imaginare apare odată  cu intervenţia semenilor în viaţa mea. » Dan Nistor.

Ultimul proiect de suflet al graficianului Dan Nistor « Mesagerul. Expoziție de grafică și pictură », căruia artistul i-a dedicat o mare parte din timpul său, va fi prezentat, pe 1 octombrie a.c., publicului restrâns din orașul Hârlău . Titlul proiectului, frapant prin simplitatea sa, este extrem de sugestiv și îi invită pe vizitatorii Bibliotecii Orașenești din Hârlău să descopere, treptat, semnificațiile ascunse ale lucrărilor expuse. Mesagerul, personajul principal din operele artistului, este de fapt un receptacul și un transmițător al unor adevăruri, un element tranzitoriu al acestei lumi și, nu în ultimul rând, se identifică cu artistul însuși. Acesta poate lua diferite forme – poate avea aparența unui personaj uman, poate fi un clopot sau chiar o apariție iluzorie a divinității – , dar, până la urmă, este doar o plăsmuire a minții artistului.

3-Trup si suflet - 100_125 - ulei panza

Dacă ar fi să vorbesc despre graficianul Dan Nistor, ar trebui să menționez faptul că pentru o perioadă scurtă de timp am avut același drum. Totuși, pot spune că am avut privilegiul să cunosc un om excepțional care frapează prin simplitate, spontaneitate controlată și un subtil simț al umorului. Ca artist, Dan Nistor este într-o veșnică căutare a perfecțiunii, și o încercare permanentă de autodepășire. Arta, după cum mărturisea artistul, devine: „acea tornadă plină de culoare și de semne care, în cele mai nepregătite momente – gol, bucuros, rece, flămând – mă lasă să-mi dau cu părerea, mă completează, îmi deschide o comunicare aparte. Nu de puține ori, uitându-mă la ceea ce mi-a șoptit printre cuvinte și formule alambicate cu o zi înainte, am crezut că m-a abandonat. Fals… întotdeauna a fost lângă mine, trebuia doar să deschid ochii minții și s-o văd. Insistențele mele în a rupe din tăcerea ei bucăți de carne și adevăr mă fac să fiu un egoist și asta tocmai pentru a observa, deține și transmite mesajele ce-mi sunt atribuite și nu numai. Acum că încă sunt aici, gândurile, nălucile ce mă asaltează mă ajută să-mi decantez crezul despre iubire, pământ, viață, despre trup și suflet, despre tot ce-mi aparține ca artist, despre tot ce vreau să transmit celuilalt.”.

Când ne referim la viziunea sa artistică, înţelegem de fapt moştenirea tradiţională clasică, pe care artistul o îmbogăţeşte prin regândirea, în interiorul universului său egocentric, a statutului artistului în societatea actuală.  Subiectele operelor sale, pendulând în jurul fiinţei umane, sunt de fapt trăirile sale contradictorii, conştientizate şi, ulterior, consemnate cu asiduitate pe pagina imaculată de hârtie.  În contextul  acesta al căutării şi regăsirii propriei sale identităţi, apare în creaţia artistului tema „clopotului”, nu ca un mesager al morţii, ci ca reprezentare a antitezei dintre viaţă şi moarte, dintre prezenţă şi absenţă, dintre spiritualitate şi corporalitate. Toate aceste concepte, opuse ca semnificaţie, fac trimitere la complexitatea existenţei umane, pun în discuţie existenţa/negarea divinităţii ca instanţă supremă şi subliniază ideea prelungirii vieţii după moarte.

Foarte puţini artişti români contemporani, asemenea lui Dan Nistor, sunt capabili să preia moştenirea tradiţională a predecesorilor săi, să-i dea o formă coerentă şi s-o adapteze la necesităţile artei contemporane în continuă evoluţie şi transformare. Mesajul extrem de personal, precum şi conţinutul ideatic al lucrărilor sale conferă originalitate demersului său artistic şi îl plasează printre reprezentanţii de frunte ai artei româneşti contemporane.

Câteva date despre artist:

Nistor Daniel – Mihai este născut la 19-ianuarie-1976 în BUCURESTI. A studiat la  „UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ de ARTE BUCUREȘTI” specializarea – GRAFICĂ, clasa Prof. NISTOR COITA.

A participat la numeroase expoziții personale și de grup. A obținut numeroase premii printre care: în 1992 – Premiul 1 la Concursul național de ilustrații “Zilele culturii nemțene “ Tg. Neamt;  1999, Premiul 1 la Concursul de afișe “Decizii pentru secolul XXI “  organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Iubitorii de frumos și de artă sunt așteptați la Biblioteca orășenească Hârlău, intrarea fiind liberă.

 

Reclame

Comentarii închise la Expoziție de grafică și pictură la Biblioteca Orășenească Hârlău.

Din categoria Uncategorized

Comentariile nu sunt permise.