Un mare general al armatei române la Hârlău: Marcel Olteanu, comandantul Corpului Volunterilor Ardeleni.


O biografie de excepție. Colonelul Olteanu Marcel, comandantul Corpului Voluntarilor Ardeleni și Bucovineni din Hârlău.

Generalul Olteanu Marcel s-a născut la  4 mai 1872 în Craiova  și a murit în 1943 la București.  Urmează cursurile şcolii militare şi Şcoala de Război din Bucureşti.

A fost decorat pe 17 septembrie 1920, cu Ordinul Militar Mihai Viteazul clasa a-III-a, pentru bravură. După război a devenit general în rezervă al Corpului I Armată.

  • A fost primul comandant al Liceului militar “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu între 1912 – 1917 când liceul s-a refugiat la Dorohoi. La acea dată era căpitan de cavalerie.
  • A scris lucrările: Huzarul Negru”, Carte ostășească, ostașilor români „ apărută în editura Institutului de Arte grafice C. Steflea București 1915, „Deprinderi tactice pentru ofițerii de toate armele” (1910) și „Manevra de aripă” (1912), „Din amintirile unui luptător”, Editura  Cartea Românescă, 1926 – București, în ultima sunt memorii cu operațiunile militare ale anului 1919 din Maramureș și Ungaria bolșevică a lui Bela Kun.
  • Fiind comandant al Regimentului 2 Călărași, a condus unitatea în luptele grele pentru recucerirea și păstrarea dealului Cireșoaia, pe frontul de la Oituz, Coșna, Cireșoaia, în bătăliile toamnei anului 1917. Numele lui este scris pe monumentul de la Tg.Ocna, dezvelit în 1928 în prezența regelui Ferdinand și reginei Maria.
  • șef de stat major al Corpului I Armată, comandant al Brigăzii 3 Roșiori și comandant al Diviziei 6 Infanterie, remarcându-se pe timpul Bătăliei de la Oituz.
  • A fost numit în noiembrie 1917, având gradul de colonel, comandantul Corpului Voluntarilor Ardeleni de la Hârlău. Corpul având trei regimente de infanterie. Ajuns general de brigadă a fost comandant al Brigazii 3 Roșiori și apoi a Diviziei 1 Infanterie ( Regimentul 17 Dorobați “Stirbei Vodă” din Turnul Severin și Regimentul 31 Dorobanți Calafat) A comandat trupe în Basarabia în 1918, Maramureș și Ungaria în 1919.

Olteanu & Mărdărescu

 

 

Generalul Trăian Moșoiu și generalul Marcel Olteanu (cu caschetă), la trecerea peste Tisa pe un pod de pontoane construit de geniștii armatei române.

 

  • In aprilie – mai 1919 este comandantul Detașamentului Mixt din Maramureș, format din 3 divizii românești și două divizii ardelenești (diviziile 16 și 18 ardelene). Respinge atacurile maghiare și bolșevice ucrainiene, și apoi trece la ofensivă și eliberează nord vestul țării. Detașamentul Mixt făcea legătura cu în flancul drept operativ a armatei din Transilvania cu flancul stâng a noi create armate cehoslovace.
  • In 1919 în perioada august- noiembrie, generalul Marcel Olteanu a fost guvernatorul militar al Budapestei, după ce a fost ocupată de armata română. El este cel care a adus la cunoștința opiniei publice întâmplarea cu soldatul care a pus opinca pe steagul Ungariei de pe parlamentul ungar.

Generalul-Marcel-Olteanu-primul-comandant-al-liceului

  • In 1931 generalul Marcel Olteanu îndeplinea funcția de Inspector general al armatei.
  • A decedat în 1943.
  • In localitatea Cilieni, județul Olt, este o stradă ce poartă numele generalului: General Marcel Olteanu.

 

Generalul Marcel Olteanu în uniformă de serviciu.

Reclame

Comentarii închise la Un mare general al armatei române la Hârlău: Marcel Olteanu, comandantul Corpului Volunterilor Ardeleni.

Din categoria Uncategorized

Comentariile nu sunt permise.