Carte – Orașele Moldovei, o dezamăgire.


Recent am cumpărat pe internet o carte „Orașele Moldovei” (Towns of Moldovia) apărută în Editura Muzeul Național de Istorie a României, 2014, București.

orasele-moldovei

Las la o parte țeapa cu taxa piparată pretinsă de firma de curierat care mi-a adus cartea, ce a costat nepermis de mult, doresc să mă refer la conținut.

In carte sunt mici note în limba română și engleză pentru 38 de orașe medievale ale Moldovei. In cuprinsul lucrării sunt menționate și orașe apărute (atestate documentar) abia în secolul XVIII și nu apare un oraș cu cea mai veche atestare documentară într-un document intern de cancelarie a voievozilor Moldovei, mă refer la Hârlău sau de secol XV, Târgul Cotnari.  In schimb apar orașe cu o istorie modestă: Solca, Vijnița, Vâlcov, Herța și altele.

Scurta notă de prezentare a localităților, în marea majoritate, sunt luate probabil de pe net, și nu se fac trimeteri la documentele de atestare. Explicarea denumirii unor orașe, ține mai mult de legende locale, cum ar fi de exemplu numele orașului Târgu Frumos, nume explicat prin legenda cu frumosa hangiță care ar fi fost pe placul lui Ștefan cel Mare și de aici numele de „Târgul Frumosei”.

Hârlăul este amintit ca fiind un târg vechi,  în corelație cu alte  orașe cum ar fi Botoșani, Tg.Frumos, Roman sau Vaslui, sau ca ținut, în corelație cu ținutul Cârligătura și Botoșani.

Ce are interesant lucrarea, sunt ilustrații pentru fiecare oraș, cu cărți poștale, gravuri, fotografii, hărți ce aparțin colecțiilor  Muzeului Național de Istorie.

Dezamăgitor. Nu cred că merită să mai cumpăr cărți de la Muzeul Național de Istorie.

 

Reclame

3 comentarii

Din categoria istorie

3 răspunsuri la „Carte – Orașele Moldovei, o dezamăgire.

 1. Sergiu

  Bună ziua. Cine îşi asumă răspunderea pentru informaţia ştiinţifică? Cine semnează acetse note? Are gravuri sau imagini şi pentru Târgu Frumos?

 2. harlau625

  La sfârșit există enumerată o importantă bibliografie. Lucrarea are un colectiv de autori coordonați de directorul MNIR. Fotografia (una singură) este o vedere color din perioada interbelică (strada Cuza Vodă). Dețin mai multe fotografii a vechiului Tg.Frumos. Unele publicate în lucrarea „Ținutul Cârligătura, târgul, sate, mănăstiri. Ed.PIM 2015 Iași”. Am donat Bibliotecii Orășenești din Tg.Frumos un exemplar.

  • Sergiu

   Da, am înţeles. Cunosc lucrarea d-voastră, este extrem de importantă şi nu se va putea trece peste ea de cei interesaţi de Cârligătura sau Târgu Frumos. Lucrarea d-voastră aduce numeroase noi cunoştinţe pentru istoria zonei, aşa încât vă felicit şi pe această cale pentru contribuţia d-voastră. Aveţi în vedere publicarea fotografiilor despre Târgu Frumos într-un viitor apropiat? Mă interesează în mod deosebit orice informaţie despre oraş. Vă mulţumesc.