Feredeni, acum 100 de ani, statul vinde o proprietate.


Acum 100 de ani, statul român pentru a face rost de bani pentru susținerea efortului de înzestrare a armatei, în condițiile în care războiul bătea la ușă, vindea proprietățile din portofoliul domeniilor statului.

În Monitorul Oficial nr. 292 din 30 martie/19 aprilie 1916, Ministerul Agriculturii și Domeniilor, printre alte câteva zeci de proprietăți, face o ofertă de vânzare la 19 mai prin licitație publică, a unei  proprietăți a statului  aflată în vatra satului Feredeni:

“Un teren viran, cunoscut cu numele “Curtea de Jos cu ceriul”, în suprafață de 6 hectare, 2500 metri pătrați, de pe moșia statului Feredeni, fostă pendinte de mănăstirea Neamțu, situat în comuna Rădeni, plasa Hârlău situat în vatra satului Feredeni, învecinat la nord cu grădinile locuitorilor din Feredeni, la sud delimitarea grădinilor locuitorilor din Deleni, la est și vest cu grădinile locuitorilor din Feredeni, prin șoseaua comunală Feredeni, Deleni, Hârlău. Se află la 8 km. de Hârlău și lângă zona șoselei Feredeni, Deleni Hârlău, împreună cu următoarele ecarete (acarete n.n.): două case, una cu patru camere și o sală, alta cu două camere, împrejmuirea și pomii ce o acoperă. Fost arendat în 1915-1916 lui A.Ghica cu 365 lei anual. Garanția este de 970 de lei, iar concurența va începe de la suma de 9700 lei”.

Fac precizarea că domeniul statului din Feredeni, a fost în trecut moșie a mănăstirii Neamț, pierdută ca urmare a secularizării averilor mănăstirești din 1863. In textul Monitorului Oficial, numele satului apare ca fiind Feredieni.

Feredeni 010

 

 

Fotografie din arhiva foto. Feredeni 07.07.2013 satul văzut din curtea bisericii.

Comentarii închise la Feredeni, acum 100 de ani, statul vinde o proprietate.

Din categoria istorie, Uncategorized

Comentariile nu sunt permise.