O legenda locala in Hirlau. O poveste de acum 300 de ani!


In biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, pe zidul de nord, in interior, in stanga usii de la intrarea in biserica, printre alte zeci de inscriptii se afla si una in limba rusa, cu caractere slavone “Coli prisha tzar Moskovski Petru 7219 ( Pe aici a fost tzarul Moscovei Petru 1711). Inscriptia este putin lizibila, mi-a fost aratata de preotul paroh Dr.  parintele Dumitru Tincu. Aceasta ipoteza este sustinuta si de Vasile M.Lisman autorul primei monografii a orasului Hirlau aparuta la Iasi 1972. Reluata si de profesorul Alexandru-Dan Todiras in al sau Ghid turistic ( de fapt o monografie), aparuta in 1994 in editura A.D.Todiras.

N.Iorga : Istoria bisericii romanesti. Cap.V, Alte manastiri si biserici ale lui Stefan-cel-Mare. …In resedinta domneasca de langa Bahluiu, la Harlau, se mantui abia la 28 Octombre 1492 biserica Sf. Gheorghe…

Totuși în volumul I a lucrării lui N.Iorga „Inscripții din bisericile României”, fascicula I, editura Institutului de arte grafice și editura „Minerva”, 1905 București, p. 4-8, face transcrierea și explică pisania curții domnești și a bisericii Sf.Gheorghe din Hârlău, precum și inscripțiile și grafitele din interiorul bisericii. Nu există nici o referire la țarul Petru I.

Nicolae Iorga: Inscripţii din bisericile României vol II, aminteste si el de aceasta inscriptie. (regret ca nu am gasit volumul pentru a cita din el.)

Insa la o citire mai atenta a scrierilor lasate de un contemporan si participant direct la evenimente,  Ion Neculce, in al sau “Letopisetul tarii Moldovei”, descriind sosirea in Iasi a rusilor, chemati de Dimitrie Cantemir  pentru a-si intemeia o dinastie pe tronul Moldovei si cu speranta de a scoate Tara Moldovei de sub turci, rezulta altceva!

Datele au fost completate din surse din Republica Moldova, privitoare la domnia lui Dimitrie Cantemir.

La 13 aprilie 1711, Dumitrascu Voda ( Dimitrie Cantemir), semneaza  cu tarul Petru al Rusiei un tratat formal, in care se prevede si ajutorul militar pe care-l ofera Rusia, precum si contributia Moldovei cu oaste si hrana.

Intai intra in tara ( Moldova) un corp de oaste conduse de generalul conte  Seremetev cu 4000 de soldati intrand pe la Tutora. La 24 iunie 1711 sosi la Iasi chiar Tarul cu imparateasa si intreaga curte. Tarul a vizitat manastirile din  Iasi, cel mai mult ia placut Golia.

Ion Neculce, care era la acea vreme hatman (comandantul oastei moldovene), nu pomeneste de vreo iesire a tarului si domnului din Iasi. Insa a descris in amanunt ospetele stropite din plin cu vin de Cotnari si sampanie frantuzeasca, tarul fiind cunoscut ca un mare iubitor de bauturi. De altfel, oastea rusa si moldoveneasca era deja la Tutora si se pregateau de lupta, facand lucrari de fortificatii ..” atunce sau facut trei obuze” spune Neculce, ..”in gura Jijiei” langa Stanilesti. In aceste “obuze”, de fapt niste redute pentru artilerie si infanterie era concentrate corpuri de oastea. Pe 9-12 iulie sunt lupte cu turcii, care au suferit pierderi importante in fata focului artileriei si pustilor cand atacau aceste redute. Realizand slabiciunea armatelor ruse si moldovenesti la 12 iulie se semneaza un tratat de pace cu turcii, de care rusi si moldoveni, prin care Rusia isi retrage armata din Moldova, iar Dimitrie Cantemir renunta la domnie.

Efectiv, tarul Petru si Dimitrie Cantemir au stat  in Iasi 10 zile, dupa care au plecat in zona luptelor pe Prut.. Dupa cum se stie batalia a fost nedecisa. Pe 16 iulie Tarul Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir cu intreaga curte, incusiv Ion Neculce, parasesc zona si pleaca pe Prut in sus spre Polonia si Rusia.

Pentru Hirlau insa au venit vremuri grele, turcii au navalit in august si au pradat si apoi au ars targul care decade si nu se mai reface decat peste 70 de ani.

Cam acestea sunt faptele. Dimitrie Cantemir si tarul Petru cel Mare nu au ajuns in Hirlau. In 1711 targul este deja decazut, cu 20 de ani inainte fiind pradat si ars de ostile poloneze a lui Jan Sobieski, multe din terenurile si morile targului erau date la manastiri si diferiti boieri. Curtea domneasca era in ruine.

La acea data Cotnariul era un targ mai rasarit decat Hirlaul, si este putin probabil sa fi venit la Hirlau si a nu fi trecut domnul si imparatul cu curtea pe acolo.

Acel iulie este nefast pentru istoria romanilor, in 245 de ani (1711-1956), rusii vor intra in tarile romane de peste 20 de ori in razboaiele cu turcii, ungurii, Austro-Ungaria, Polonia, Germania.

Poate ma insel, astept comentarii bazate pe documente care sa lamureasca aceasta enigma istorica privitoare la vizita lui Dimitrie Cantemir si Petru cel Mare al Rusiei in Hirlau in perioada 24 iunie- 9 iulie 1711.

100_0495Biserica cu hramul sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ctitorie a marelui domnitor al Moldovei Stefan cel Mare in 1492, pe locul unde a fost o biserica mai veche, construita prin 1300 – 1350, de Petru I  Musat.

100_0496

Reclame

8 comentarii

Din categoria istorie, Uncategorized

8 răspunsuri la „O legenda locala in Hirlau. O poveste de acum 300 de ani!

 1. pisicaobosita

  sal! as fi interesat de documentul amintit de tine referitor la localitatea budai

  • harlau625

   Domnului Stefan, despre acest document este vorba. Cum ramane cu proiectul privind centenarul caii ferate P.Iloaiei – Hirlau? Daca aveti date le astept. Multumesc. Va astept in continuare sa vizitati blogul meul.

   Localitatea medievala Francestii

   La 12 sept. 6976 (1468), domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare a dat la Suceava, o carte domneasca, in folosul unor boieri (slugi credincioase ale domniei) pe nume Francu, Trifu, Ion si Isaiia prin care se intareste proprietatea asupra satului Francesti.
   Satul este delimitat cu urmatoarele hotare, incepand de la piscul (Dex. Varf ascutit de munte sau deal ce domina o vale) Bahluiului, pe Bahlui in sus, pana la moara lui Cosita, de acolo pe Bahlui in sus pe la fantana de piatra si loc de sat mai sus de zapodia (Dex. Vale adapostita de inaltimi) fantanii si de acolo mai sus pana in drumul Hirlaului, unde este un stalp iar de acolo drept la lac, si de acolo drept la lozia (Dex. Specie de salcie sau rachita din care se fac impletituri) din matca Bahluiului mare.
   Acest document este publicat in lucrarea Academiei Romane, “Documenta Romaniae Historica”, A. Moldova, vol.II, pag.225, Ed. Academiei Romane, Buc.1976
   La indice de nume, Francesti apare ca sat, pe Bahlui (fostul nume medieval a satului Budai, com. Podu Iloaei, jud.Iasi.)

 2. Pingback: Curtea Domneasca Harlau- biserica Sfantu Gheorghe « Blogul lui Merlinlx

 3. harlau625

  Pentru Merlinlx: Un blog interesant, il voi vizita mereu. Daca sunteti de prin vecini poate ne intalnim sa facem schimb de experienta in arta fotografiei. La Multi Ani 2010 !

 4. multumesc ! La multi Ani si dumneavoastra !

 5. Pingback: Curtea Domneasca Harlau- biserica Sfantu Gheorghe - Blog prin Vizor Blog prin Vizor

 6. Berninis Angela

  Este vorba despre batalia de la „kush” pe pruth a marelui vizir Baltaji Mohamed care invinge armata de 30.000 de mii de oameni ai tazrului Petru Tarina Caterina aduce pe Osman Aga si Marele Vizir si incheie pacea din 21,22 iulie 1711 cu Tzarul Petru prin care acesta pierde teritorii la Azov

  http://www.archive.org/stream/worldshistoryas02helmgoog/worldshistoryas02helmgoog_djvu.txt